Categories: ogrodnictwo, rośliny egzotyczne, rośliny klimatyczne

Nawozy sztuczne – czy warto stosować je w ogrodnictwie?

Wykorzystując nawozy, nie zawsze zastanawiamy się nad ich pochodzeniem czy składem. Wiele substancji odżywczych dla roślin, wykonywanych jest na bazie popularnych pierwiastków, których zadaniem jest zapewnienie bujnego i obfitego wzrostu. Czy jednak warto stosować sztuczne nawozy w ogrodnictwie?

Sztuczne nawozy

Sztuczne nawozy, które możemy znaleźć często na sklepowych półkach, zawierają popularne pierwiastki, które mają wpływać na wzrost roślin, obfite kwitnienie czy zwiększenie plonów. W składzie tego typu odżywek można znaleźć potas, fosfor, azot, magnez, wapń, żelazo. Dobór odpowiedniego nawozu sztucznego powinien opierać się na analizie zasobności gleby lub tego, jakich pierwiastków potrzebują do wzrostu rośliny. Konkretne gatunki mogą mieć bowiem zwiększone zapotrzebowanie na pewne pierwiastki. Jeśli rośliny nie mają szczególnych wymagań lub nawóz ma służyć do standardowego zasilenia gleby, można wykorzystać w tym celu mieszankę nawozową uniwersalną.

Czy warto stosować sztuczne nawozy?

Należy podkreślić, że nawóz sztuczny jest skuteczny i zwykle daje znacznie lepsze efekty, niż nawozy naturalne. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, dlatego korzenie rośliny mogą pobierać niezbędne składniki odżywcze. Jest to skuteczniejsze nawożenie niż przy wykorzystywaniu kompostu lub nawozu naturalnego, które muszą dopiero ulec rozkładowi i przeniknąć go gleby. Z tego powodu nawozy sztuczne są niezwykle popularne i bardzo często stosuje się je do poprawy jakości roślin warzywnych i dekoracyjnych. Profesjonalne nawozy sztuczne stosowane są w hodowlach, zajmujących się produkcją sadzonek na sprzedaż.

Nie oznacza to jednak, że nawozy sztuczne powinno się stosować na co dzień. Warto mocno ograniczyć lub nawet wyeliminować ich stosowanie. Badania wskazują, że związki fosforu czy azotu zawarte w sztucznym nawozie, odkładają się w tkankach roślin, które są spożywane przez człowieka. Nawożone w sztuczny sposób warzywa czy owoce mogą przyczyniać się nawet do zachorowań na schorzenia cywilizacyjne. Azotany przenikają z gleby do wód gruntowych, zanieczyszczając je. Związki chemiczne odkładają się w glebie, prowadząc do wyjałowienia jej naturalnej flory i fauny, a z czasem regularne nawożenie wyłącznie nawozami sztucznymi, może wywołać erozję gleby i jej wyjałowienie.